Zwolle, Goedereede, Dreischor, 17 aug. 2023

Bekijk hier de fietstocht.

Op 30 augustus wordt rond het Grevelingen-Galileameer de Arjoans ( Adrianus) fietstocht gereden. Het initiatief komt van de Actuele Moderne Devotie Beweging Nederland, en heeft te maken met Adriaan Florensz Boeyens, de latere paus Adrianus VI. Op 14 september is het 500 jaar geleden dat paus Adrianus VI overleed in Rome.

Adrianus is 15 jaar lang pastoor geweest van Goedereede en Ouddorp, zonder er zelf gewoond te hebben. Adrianus is, mede door zijn schooltijd in Zwolle, sterk beïnvloed door de Moderne Devotie en geïnspireerd door het boek van Thomas a Kempis, “ Navolging van Christus’’.

Op woensdag 30 augustus wordt daarom een Arjoans fietstocht georganiseerd, in navolging van, langs het Grevelingen-Galileameer. Onderweg is er extra aandacht voor de verhalen van nu rond het Grevelingenmeer, en de verhalen van toen rond het Meer van Galilea.

De St. Adrianuskerk in Dreischor, Hotel de Gouden Leeuw in Goedereede met appartement Adrianus, en het beeld van Paus Adrianus VI, zijn natuurlijk belangrijke onderdelen van de fietsroute, gemaakt door Ad ( Adriaan) de Jonge(Fietsknoop rondje- Grevelingen).

Een ieder is welkom om de route, of een deel, mee te fietsen en te luisteren naar verhalen van toe en nu, rond het thema : ‘’ In navolging van “. Fietsgids is Mink de Vries, coördinator van de Actuele Moderne Devotie beweging. Ongetwijfeld is er ook aandacht voor de Hoogaars ARM17 , Vrouw Adriana, een garnalenschip uit Arnemuiden, haar vangst lossend in Brouwershaven(Kapernaum). Oud Arnemuiden was een belangrijke Moderne Devotie plaats, net zoals Zierikzee en Middelburg. De Moderne Devoten van Brielle en Rugge hadden juist veel invloed op Goeree Overflakkee.

Het Grevelingenmeer en het Meer van Galilea lijken erg op elkaar. Het grote verschil is dat het Grevelingenmeer zout is, en het Meer van Galilea zoet.

Landbouw ( bijvoorbeeld in Dreischor met Vlas) en visserij waren de hoofdbronnen van bestaan.

‘’ De kaereklokke luudt
Ik dienke an Sint Arjoan en zn besluut
Dr bin van die momenten dat je waereld zo verschuuft
Ma t is rustig op Dereister, k dienke da k nog even bluuf “

( Tekst Peter Slager – Windstil)


Voor meer info kunt u contact opnemen met ;
Mink de Vries , 06-28987955

Bekijk hier de fietstocht.