Op dinsdagavond 8 januari 2019 sprak kledingmaakster en kunstenares Anne Marie van der Veen over haar bijzondere ambacht. Zij heeft een eigen atelier en haar werk staat volop in het teken van duurzaamheid en hergebruik. In 2016 exposeerde ze op een tentoonstelling over Moderne Devotie in het Stedelijk Museum. Anne Marie legt een relatie tussen kleding, kunst en zin. Het motto van haar ambacht is: Kunst, zinnig, textiel, stof tot nadenken. Ze werkt vanuit drie basishoudingen: 1. Liefde voor het ambacht (naaien), 2. verontwaardiging ten aanzien van alle textieloverschotten, 3. behoefte om haar kennis door te geven.
Helaas is kleermaker een uitstervend beroep aan het worden. Zij probeert jongeren haar passie voor het vak over te brengen. Ook met haar zelfgemaakte kleding en verhaal probeert ze mensen te prikkelen en te inspireren. De afvalberg aan textiel is gigantisch. Dertig procent van alle gemaakte kleding bereikt zelfs nooit de consument! Realiseren wij ons wel dat vandaag ruim 170 handen nodig zijn om éen T-shirt te verkopen?
Hoe voorkom je dit?

Anne Marie kwam tot dit inzicht: Het enige wat helpt is niets meer kopen. Ze stelde zichzelf een aantal vragen: Voor welk seizoen heb ik kleding nodig? Wat wil ik zeggen met mijn kleding? Welke vormen en kleuren passen bij mij? Ze ging daarmee voor haar duurzame garderobe aan de slag. Ze maakte 11 kledingstukken en 2 paar schoenen. Die draagt ze in afwisseling het hele jaar door.
Mensen die geraakt zijn door haar visie komen met oude kleding met een persoonlijke betekenis bij Anne Marie. Van een oude trouwjurk creëert zij dan bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk. De herinnering aan een dierbare die voortleeft in hergebruikte kleding spreekt de klanten erg aan.
Tijdens het onderlinge gesprek stonden we stil bij de link tussen het kunstzinnige en duurzame ambacht van Anne Marie en het gedachtengoed van de Moderne Devotie. Hans Tissink had haar enkele spreuken uit de Navolging gegeven, die zij tijdens de Kerstdagen had gelezen en herlezen. In sommige spreuken kon zij zich goed vinden, al zeggen we het vandaag met andere woorden. Misschien is Anne Marie wel een moderne devoot in onze tijd (zonder dat ze het weet).
Het was een fascinerende ontmoeting. En alles leverde een verrassende kruisbestuiving op tussen oud en nieuw.

Hier enkele spreuken uit de Navolging over eenvoud, soberheid en omgaan met bezit:

1. Men moet altijd de voorkeur geven aan een goed geweten en een deugdzaam leven (NvC, 1.3.22b).
2. Moeilijk is het gewoonten los te laten, maar nog moeilijker is het tegen je eigen wil in te gaan (1.11.19).
3. Je kunt beter minder hebben dan veel waar je verwaand van kan worden (4.7.14).
4. Wie eropuit is privébezit te hebben, verliest het gemeenschappelijke (4.13.2).
5. Verkies altijd minder dan meer te hebben (4.23.4).
6. Als jouw liefde zuiver, eenvoudig en goed geordend is, raak je niet aan de dingen verslaafd (4.27.4).
7. Blijf vrij van keuze en los van alle bezit, en je zult altijd winnen (4.37.2).
8. Laat jezelf achter, laat jezelf los, en je zult grote innerlijke vrede genieten (4.37.13).

Ds. Hans Tissink