Beste Thomas,

Onlangs hoorde ik op een bijeenkomst van predikanten en kerkelijk werkers tot mijn grote voldoening een collega enkele spreuken uit jouw beroemde bestseller De Navolging van Christus citeren. Het gaat om deze zinnen:

‘Doe wat je doen moet; werk trouw in mijn wijngaard. Ik zal je loon zijn. Schrijf, lees, zing, zucht, zwijg, bid en verdraag moedig alle tegenslag’. (Navolging van Christus, IV.47.7 en 8)

Toen we jouw advies hoorden, moesten we allemaal gniffelen. Jouw spreuk doet erg sterk denken aan het beroemde liedje van Ramses Shaffy: ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.’ Zou Shaffy het soms van jou hebben afgekeken?

Hoe het ook zij, ik omarm jouw geestelijke tips van harte. De zomervakantie staat voor de deur. Velen trekken erop uit met de tent of caravan. De zon schijnt volop in ons land, dus ver hoeven we niet te rijden. Op de camping hopen we bij te komen van een druk seizoen. Dan kunnen we gaan mijmeren over de betekenis van het leven. Vaak breekt er op een campingstoel onder een hoge boom een gevoel van rust en ontspanning door. Het is tijd om de dingen met nieuwe ogen te bekijken. Dat zul jij in de kloostertuin vast ook hebben gedaan. Jouw levensspreuken kunnen volgens mij goed van pas komen.

Tip 1: Schrijf. Ik merk dat ik op mijn vrije momenten graag even in mijn dagboek schrijf. Gewoon om de dingen van mij af te pennen. Schrijven, dat was ook jouw passie. Jouw traktaten vinden nog altijd hun weg naar de lezers. Zoals onlangs op onze bezinningsdag van collega’s.

Tip 2: Lees. Soms vergeten we in alle drukte om nog eens een boek te lezen. Met vakantie halen we de schade weer in. Lezen kan helpen om de hectiek en waan van alledag te relativeren. Een Bijbelvers, een spreuk van jouw hand of een boeiende roman. Je stimuleert me om weer wat leesvoer in mijn koffer te stoppen.

Tip 3: Zing. Ja, jij hield van zingen in het koor. En je schreef ook liederen. Zingen kan de ziel verkwikken. Muziek en tekst geven broodnodige voeding aan een rusteloos hart. Ik neem me voor weer wat meer te zingen, als ik langs het strand loop. Bijvoorbeeld de Shaffy-cantate, maar dan wel met jouw tekstvariant.

Tip 4: Zucht. Tja, voor moderne mensen is dit best een apart advies. Toch zit er iets moois in. Wie zucht, lucht zijn hart. Zuchten is contact maken met je gevoelscentrum. Ik hoef mijn emoties niet krampachtig te onderdrukken.
Tip 5: Zwijg. Zwijgen vinden wij vandaag maar wat moeilijk. Stil zijn past niet in onze hypermoderne samenleving vol bliepjes en piepjes van sociale media. En toch: diep in ons hart snakken we er wel naar. Even niet de druk om te presteren en deadlines te halen. Gewoon zwijgen, verwijlen, genieten, de stilte opnieuw ontdekken als ruimte waarin de ontmoeting met de Onuitsprekelijke kan plaatsvinden

Tip 6: Bid. Jij hebt in het klooster op de Agnietenberg wat afgebeden. Elke dag acht getijdediensten. En dan nog alle persoonlijke gebeden in jouw cel. Daar kan een gewone sterveling niet tegenop. Dat hoeft ook niet. Bidden wil zeggen: ruimte maken voor de Geest die in ons zit. Via de zwijgende stilte kan het gebeuren dat God ineens begint te spreken diep vanbinnen. Die ervaring gun jij ons allemaal, Thomas.

Tip 7: Verdraag. Ja, tegenslagen verdragen. Dat lijkt makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar volgens mij kun je met de voorafgaande tips al een heel eind komen.

Ik neem me voor om jouw wijze spreuk tijdens mijn vakantie aan zee dagelijks even te memoreren. Misschien woord voor woord, dag voor dag. Eens kijken hoe ik daarna weer thuiskom. Het kriebelt nu al. Alvast bedankt voor je reistips.

Hans