Lieve Thomas, 

Het coronavirus houdt zich momenteel rustig in ons land. We krijgen van de overheid weer wat meer vrijheden. Ook kunnen we weer kerkdiensten houden met een maximaal aantal mensen. Maar alles wel op anderhalve meter afstand en samenzang mag nog niet. Thomas, jij weet als geen ander wat voor impact een epidemie kan hebben op lichaam en ziel. Corona is de pest van nu. De zwarte dood zal jou ongetwijfeld ook hebben gepijnigd en gevormd. Je verloor ten gevolge van de pest veel dierbare medebroeders en vrienden. Ongelooflijk eigenlijk dat je toentertijd ruim 91 jaar bent geworden. 

Als Ontmoetingshuis Moderne Devotie zijn we in deze coronatijd druk bezig om te kijken naar het ‘Thomas a Kempisjaar’. Je zult er wel vreemd van opkijken. Je wilde toch liever onbekend en anoniem blijven. Dat gaat niet meer lukken. Volgend jaar is het op 25 juli 2021 precies 550 jaar geleden dat je overleed. De gemeente Zwolle wil dit feit niet geruisloos passeren. Wij denken aan verschillende events en een musical ‘De terugkeer van Thomas’. Je zult het niet geloven. Graag zou ik natuurlijk willen weten welke plekken in en rond Zwolle je zou willen bezoeken. In elk geval begraafplaats Bergklooster vermoed ik. Want daar stond ooit jouw klooster op de Agnietenberg. Het klooster is al lang verdwenen. Er resten nog wat stenen. Ook staan er een gedenksteen en een buste met jouw hoofd. Lijkt ie er een beetje op? 

Ik zou wel eens willen weten hoe de confrontatie tussen jouw laatmiddeleeuwse wereld en onze wereld zou verlopen. Het contrast kan bijna niet groter zijn. Jij schreef nog de Bijbel en andere boeken over met jouw prachtige handschrift. Nu stromen elke minuut miljarden woorden en beelden via tv, wifi en internet onze wereld in. Van ganzenveer tot smartphone. Je zou je ogen en oren niet geloven. Toch is jouw boodschap nog niet uit de tijd. In ons Ontmoetingshuis lezen we tweewekelijks trouw enkele spreuken van jouw hand. En daar kauwen we dan op. Niet alles snappen we. Maar je zegt soms wel rake dingen: over rust, stilte, levenskunst en vernieuwing van levensstijl. Voor een goede communicatie met God en met elkaar gelden ondanks de verandering van communicatiemiddelen nog steeds dezelfde waarden. Echtheid, trouw, vriendschap, troost, liefde… jij zou natuurlijk ook deemoed en zelfverloochening toevoegen. Daar heb ik dan wel weer wat vragen bij. 

Maar goed, die bespreken we in de musical wel weer. 

Thomas, ik zie uit naar jouw wederkomst volgend jaar. En ik hoop dat Zwolle veel muziek in jouw leefstijl en moderne spiritualiteit zal horen. Want geen mens kan zonder goede zorg voor de ziel.