PENNENVRUCHTEN OVER MODERNE DEVOTIE VANDAAG

De opdracht was:

‘Schrijf een korte bijdrage aan Thomas a Kempis over het thema ‘Moderne Devotie vandaag.’ Hieronder volgen twee inzendingen. De jury heeft de eerste tekst beloond met de eerste prijs. De naam van de inzender is bij ons bekend.Op de Ontmoetingsavond van 29 maart 2022 schreven de deelnemers zelf een ronddeel bij de ouverture uit de Navolging van Christus (Boek I. Hoofdstuk 1).Ook daarvan zijn er enkele opgenomen.

…………………

Beste Thomas,

Hopelijk vind je een rustig moment om deze lange brief te lezen.
Een tijdje geleden kocht ik een beeldje van Jezus omdat ik het een mooi beeldje vind. Het heet El Buen Pastor, de Goede Herder. Jezus is afgebeeld met een staf en 2 schapen. De een wordt gedragen door Jezus. De ander staat vlak naast Jezus.
Ik kocht het online, keek er erg naar uit het te ontvangen en toen ik het eindelijk ontving bleek het beschadigd te zijn. Het schaapje dat vlak naast Jezus staat mist een stuk van zijn oor, dat is er afgebroken.
Ik nam contact op met de winkelier maar besloot om dit beeldje tóch te houden. Ik was er eigenlijk al een beetje aan gehecht en zou het jammer vinden als het vernietigd zou worden.
Want, misschien ben ik dat gewonde schaap wel. Het menselijk bestaan is op zoveel manieren gebroken. Het schaap kijkt omhoog naar Jezus, en Jezus laat het daar rustig staan zonder het weg te jagen.
Bij Jezus tellen alle schapen mee, zelfs de zwarte schapen zijn welkom. Ook al zijn er binnen de kudde schapen die andere schapen niet kunnen verdragen, ze lelijk bijten en wegduwen bij de voerbak, Jezus kent alle schapen en let op elk van hen.
Als er schapen in de verdrukking zijn, dan lijkt het zo te zijn dat hij niet voor alle schapen even goed zorgt of van allemaal evenveel houdt, en dat hij alleen oog heeft voor de sterke, gezonde schapen die vooraan staan en voorop lopen.

Dat wij vertrouwen en geduld mogen hebben. Wat is het een rustgevende gedachte dat je de Herder kunt volgen ook al gaat de tocht door onherbergzame, dorre of drassige gebieden. Ook al verstoten andere schapen je, of loop je té ver achter de kudde, omringen de wolven je en kun je door het luide wolvengehuil én je eigen doofheid de stem van de Herder niet meer horen. Als hij anderen roept, maar jij jóuw naam niet hoort. Als je niet verder kunt en wilt lopen maar liever neer wilt gaan liggen en sterven omdat je uitgeput en zwaar gewond bent geraakt onderweg.

Jezus heeft beloofd om voor alle schapen te zorgen. Hij laat zelfs de kudde alleen om afgedwaalde en gewonde schapen te zoeken en ze veilig terug te brengen. Van zijn beloften kun je op aan. Het wachten op de Herder duurt lang, ons geduld wordt zwaar op de proef gesteld. Maar, het wachten wordt beloond. Hij heeft oog voor de lijdenden en wil hen nabij zijn in hun lijden.
Je leeft omdat God het wil. Elke gegeven dag kan worden gezien als genadegift.
Dat allemaal met elkaar, dat dát ons moed mag geven en tot troost mag zijn in het aardse leven dat vaak slechts een aaneenschakeling lijkt te zijn van verdrietige dingen.

In mijn kamer hangt naast het beeldje van de Goede Herder het beeldje van Jezus op het houten kruis. De dagelijkse beslommeringen eisen altijd alle aandacht op. Het zien van de beeldjes helpt mij er aan herinneren wat Hij voor ons heeft willen doen.
Het is niet te bevatten dat Jezus voor ons zoveel geleden heeft. Dat hij voor ons is gestorven aan het kruis. Dat het allemaal uit liefde was.
Dat wij navolgers van Jezus mogen zijn. Liefde tot onze naaste kunnen en mogen opbrengen. Verdraagzaam kunnen zijn. Elkaar niet afwijzen. Elkaars lasten proberen te helpen dragen.
Dat wij géén schurftige schapen zullen zijn! 😉😁 (naar het spreekwoord ‘Eén schurftig schaap steekt de hele kudde aan’), maar dat wij goede bedoelingen mogen hebben bij alles wat we doen.
Dat wij op God gericht de smalle weg zullen gaan en net als Franciscus van Assisi mogen zeggen: “Mijn God is mijn alles!”
Thomas, de brief is veel langer geworden dan ik me had voorgenomen, maar er is zoveel te vertellen. Het lukte echt niet om dat in een paar zinnen te doen…

Met vriendelijke groet, NN.
………………………………………

mantra

loop ik weg voor wie ik ben
ik zal me altijd tegenkomen

verschuil ik me in lege woorden
waarheid zal in de echo klinken

lukt het me louter liefde te zijn
dan zal ik altijd in vrede gaan

Annette*
………………………………………

Ronddeel (de regels 1, 4 en 8 zijn gelijkluidend, net als de regels 2 en 7)

Alles gaat voorbij
Houd van God en dien Hem alleen
Wijs de waan van de wereld af
Alles gaat voorbij
Loop niet meer in het donker
als we verlicht willen worden
Houd van God en dien Hem alleen
Alles gaat voorbij

Eta
………………………………………………

Vanuit het donker volgen naar het licht
Volgen: gehoorzamen en maakt vrij
Kennis is arm zonder gevoel
Vanuit het donker volgen naar het licht
Volgen van Jezus geeft eeuwig leven
Alles bepaald door de liefde van God
Volgen: gehoorzamen en maakt vrij
Vanuit het donker volgen naar het licht

Marjan
…………………………………………..

Verlangen naar verlangen
Ontbreken van spirit
God, help mij dit te vinden
Verlangen naar verlangen
Wat kan ik zelf doen?
Ik wou dat ik het wist
Ontbreken van spirit
Verlangen naar verlangen

Anneke
……………………………………………

Studeren is mediteren in Christus’ leven
Dus: volg Hem na, kijk met Zijn ogen
Leef in Zijn licht
Studeren is mediteren in Christus’ leven
de zon gaat op
Geef liefde een gezicht
Dus: volg Hem na, kijk met Zijn ogen
Studeren is mediteren in Christus’ leven

Hans
…………………………………………..