Thema: De Moderne Devotie en de bevrijdingstheologie

In het Thomas a Kempis-museum bevindt zich een boek over ‘De Navolging van Christus’, geschreven door de Braziliaanse theoloog Leonardo Boff. De belangstelling voor De Navolging is wereldwijd! Leonardo Boff is een vertegenwoordiger van de bevrijdingstheologie die vanaf de jaren 60 in Zuid- en Midden-Amerika opkwam. Je kunt het nog het best omschrijven als een beweging die niet alleen de universitaire theologie maar ook de kerken en de samenleving wilde veranderen. Christen zijn is niet een louter geestelijke zaak, het geloof impliceert dat je je in maatschappij en politiek inzet voor rechtvaardige verhoudingen. Om armoede en onrecht te overwinnen zal een maatschappelijke omwenteling nodig zijn. Dat is heel kort de belangrijkste stelling van de bevrijdingstheologen.

Wat betekent De Navolging van Thomas voor iemand als Leonardo Boff? Zijn boek, dat in 2017 verscheen in het Spaans en in Engelse vertaling, heeft als titel: ‘La Imitación de Cristo y El Seguimiento de Jesús’. Boff presenteert zijn boek als een vijfde deel bij de vier delen van De Navolging. Dus als een kritische aanvulling. Thomas beperkt het geloof tot een zaak van het innerlijk, terwijl Boff juist vraagt om een engagement met de buitenwereld: de politiek, de economie en de samenleving.
Het is de moeite waard om de verschillen tussen Thomas en Boff te verkennen. Verschil in mensbeeld, verschil in visie op de wereld en verschil in geloofsbeleving.
Voldoende stof om met elkaar in gesprek te gaan.

Henk Vijver zal over dit onderwerp een inleiding verzorgen. Hij werkte als theoloog vele jaren in Zuid- en Midden-Amerika, in het bijzonder in Argentinië en Colombia.

Datum: 21 november 2023
Thema: De Moderne Devotie en de bevrijdingstheologie
Inleider: Henk Vijver
Tijd: 18.30 uur – 21.00 uur
Locatie: Oosterkerk
Kosten: € 8,50 inclusief warme maaltijd, koffie/thee

21 november 2023 Henk Vijver

Aanmelden

Thema: De Moderne Devotie en de bevrijdingstheologie

    Deze site is beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.