Thema: Op zoek naar de ziel van de Kamperpoort

Zwolle, 30 januari 2020

Op dinsdagavond 4 februari organiseert het Ontmoetingshuis Moderne Devotie, in Buurtcentrum Ons Eigen Huis aan de Mussenhage 2, een avond over de ziel van de Kamperpoort. De avond begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Tante Kippe en het Buurtmuseum Kamperpoort werken mee aan deze avond.

Tant Kippe zou in ieder geval haar eerste nummer “ Sloalippe “ en haar nieuwste carnavalsnummer “ Hee, skele oele “.  Nummers die gaan over de verbondenheid met elkaar en met de buurt. Die verbondenheid en zorg voor elkaar ontstond al in de 15e eeuw.

“Hee skele oele“ ( ik ken oe nog van skoele)

Vanaf begin 1400 zijn de Zusters van het Gemeenschappelijk Leven van de Moderne Devotie zich gaan vestigen in de Kamperpoort. Het Zusterhuis “ Wytenhuis “ en het Zusterhuis “van Zuythemhuis “ waren gevestigd bij de Mussenhage. Het Wytenhuis al vanaf 1404. Stichter was de Moderne Devoot Wyte van Windesheim.  De Zusters richten zich vooral op de zorg voor armen en zieken. Later kwamen de Zusters van Liefde in de Kamperpoort die zich vooral op onderwijs en zieken – en ouderenzorg richten.  

Het Ontmoetingshuis Moderne Devotie maakt nu regelmatig gebruik van de Theodorakapel, nog niet zo lang geleden de kapel van de Zusters van Liefde.

Zij zijn benieuwd naar de wijk Kamperpoort. Wat is er nog over van die ziel, met al die renovaties en nieuwbouw ? Vandaar dat ze een aantal Kamperpoorters hebben gevraagd om iets te vertellen over die ziel, die Kamperpoorters nog steeds herkennen en verbinden met elkaar. Er zullen ook oude foto’s worden vertoond verzamelt door het Buurtmuseum.  De avond staat open voor iedereen en is gratis toegankelijk.

Info : Ontmoetingshuis MD : 06-28987955

04 januari 2020